Kissatutkijat ovat tutkineet sitä, rakastaako kissa todella omistajaansa.
Kissoja pidetään mysteerisinä ja omapäisinä eläiminä. Asian laita ei kuitenkaan ole ihan näin. Me emme vain tunne sen käyttäytymistä ja psykologiaa kovinkaan tarkasti, selviää Netflixin Kissan kiehtova mieli –dokumentissa.
Kissapsykologi Kristyn Vitalen mukaan kissojen sosiaalista kykyä on aliarvioitu, koska kissoja verrataan usein koiriin. Sanotaan, että koirat ovat intuitiivisempia, ne tietävät jopa 160 sanaa ja tulkitsevat ihmisen ilmeitä.
Kissatutkimus on kuitenkin noin 15 vuotta koiratutkimusta jäljessä.
Ohjelmassa kissatutkijat pyrkivät muun muassa selvittämään, rakastaako kissa todella omistajaansa.
– Rakkaus on monimutkainen tunne jopa ihmisissä. Joku saattaa vaikuttaa rakastavalta, vaikka todellisuudessa rakkaus puuttuu, Vitale toteaa.
Tässä poikkitieteellinen tutkimus tulee avuksi.
Tutkimuksissa on 100 000 vuotta vanhasta lapsen haudasta löydetty myös kissa, mikä kertoo kissan ja ihmisen hyvin pitkään jatkuneesta suhteesta.
Läpi historian kissat ovat myös tuoneet omistajilleen ”lahjoja” eli saaliita oven pieleen tai sisälle.
Kissoilla on myös 20 erilaista ääntä tunteiden ilmaisuun.
Kissat puhuvat lähtökohtaisesti enemmän omistajalleen, kuin lajitovereilleen. Ne ääntelevät esimerkiksi halutessaan jotain, varoittaakseen tai hyökätessään.
Kun kissa haluaa jotain, se naukaisee lyhyesti.
Lue myös: Kissan outo käytös herätti naisen – tajusi tilanteen ja soitti välittömästi hätänumeroon
Kehrääminen on kissojen viesteistä salaperäisimpiä. Kun kissa tekee ääniä kurkullaan, sillä on hyvä olla.
Kissat käyttävät kehräämistä vaikuttaakseen alitajuntaamme. Kehräämisellä on samankaltaisia taajuuksia kuin ihmisvauvalla. Kissa siis hyödyntää omistajan äidin- tai isänvaistoa huomion hakemiseen, dokumentista ilmenee.
Kissan käytös on myös suoraa peilikuvaa siitä, miten itse kohtelet sitä. 79 prosenttia kissoista hakee omistajaltaan tunneneuvoja. Omistajan pelko tarttuu myös kissaan, samoin kiinnostus johonkin asiaan.
Mielenkiintoista tutkimustietoa! Oletko sinä huomannut kissasi käytöksessä tällaisia asioita?