Moni kutsuu itseään lemmikkinsä äidiksi tai isäksi. Jotkut pahoittavat tästä kuvauksesta aika ajoin mielensä, mutta ihan väärässä vanhemmaksi itseään tituuleeraavat eivät ole!
Kutsutko itseäsi lemmikkisi äidiksi tai isäksi? Osut siinä ihan oikeaan – nyt siitä on jopa tieteellistä näyttöä!
Ihminen tuntee nimittäin lemmikkiään kohtaan samaa rakkautta kuin lastaan kohtaan. Asia pystytään toteamaan tieteellisesti sekä hormonitasojen mittauksella että aivojen magneettikuvauksissa.
Lue myös: Koditon koira kieltäytyi päästämästä irti miehen jalasta – pian hän tajusi, mitä oli tehtävä
Amerikkalaisessa tutkimuksessa äidit katsoivat kuvaa lapsestaan ja koirastaan. Kummassakin tapauksessa äidin aivoissa aktivoituvat lähes samat aivoalueet.
Nämä aivoalueet olivat niitä, joissa syntyy sähköistä toimintaa rakkauden tunteita koettaessa.
Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen farmakologian professori Outi Vainio kertoo Kotiliedelle, että rakkauden tunne on todellinen.
– Joskus kuulee vähättelyä, että ihmisen eläimeen kohdistama tunne ei ole aito. Mutta on se. Tämän osoittavat aivokuvantamisen lisäksi myös oksitosiinitutkimukset.
Lemmikki parantaa omistajan terveyttä
Lemmikin aiheuttama hyvän olon kokemus näkyy ihmisen kehossa monin mitattavin tavoin. Pelkkä lemmikin silittäminen lisää hyvän olon hormoniksi kutsutun oksitosiinin tuotantoa.
Kipulääkäri Helena Miranda puolestaan kirjoittaa kirjassaan Ota kipu haltuun, että erityisen paljon oksitosiinia erittyy silloin, kun ihminen katsoo lemmikkinsä silmiin.
Asiaa on tutkittu koirien kanssa; oman hauvan silmiin katsominen kolminkertaistaa omistajan oksitosiinimäärän.
Kehossa tapahtuu muutakin hyvää lemmikin läheisyydessä.
Stressihormoni kortisolin taso laskee ja verenpaine alenee. Lemmikin seura ehkäisee omistajansa sydän- ja verisuonitauteja. Se myös nopeuttaa esimerkiksi sydäninfarktista toipumista.
Tosin terveyshyötyjen saaminen riippuu lemmikin ja omistajan suhteesta.
– Mitä positiivisempi tunneside koiran omistajalla on lemmikkiinsä, sitä suurempia terveyshyötyjä hän saa, koirien ja niiden omistajien suhdetta kartoittanut lääketieteen ja kirurgian tohtori Heimo Langinvainio sanoo.