Janus on maailman vanhin kaksipäinen kilpikonna – pitkän iän takana erikoinen salaisuus

Sveitsissä elelee kilpikonna nimeltä Janus. Janus on siitä epätavallinen, että sillä on kaksi päätä. Tämä kaksipäinen kilpikonna täytti viime kuussa 25 vuotta.

Kaksipäinen kilpikonna Janus. Kuva: Philippe Wagneur, Natural History Museum of Geneva

Geneven kaupungin luonnontieteellisessä museossa on erikoinen nähtävyys.

Siellä asustelee nimittäin kaksipäinen kilpikonna nimeltä Janus. Kummallakin puoliskolla on oma sydän ja keuhkot, mutta yhteinen ruoansulatus. Siitä on pidetty museossa huolta jo 25 vuotta.

Janus on siis maailman vanhin tunnettu kaksipäinen kilpikonna. Janus syntyi kyseisessä museossa vuonna 1997, ja sen syntymäpäiviä juhlittiin viime kuussa.

Lue myös: Maailman vanhin koira on kuollut – eli hurjat 22 vuotta

Jumalhahmo

Nimi tulee muinaisen Rooman kaksikasvoiselta jumalhahmolta.

Kilpikonnalla soisi kuitenkin olla kaksi nimeä, molemmille päille omat, sillä niillä on oma persoonallisuus.

Vasen pää on laiskanpulskea ja ahne ruoalle. Oikeanpuoleinen pää taas tutkii ympäristöä uteliaammin, ja hoitajien mukaan sillä on voimakkaampi luonne. Toinen pää tykkää porkkanoista, ja toiselle maistuvat endiivit.

Museossa Januksesta pidetään hyvää huolta: Se saa päivittäin kylpeä kamomillateessä, sitä hierotaan, sille soitetaan musiikkia kävelylenkeillä ja sille on suunniteltu oma ruokavalio.

Sille syötetään valmiiksi paloiteltuja luomuhedelmiä ja -vihanneksia.

Januksella on myös oma rullalauta, jonka päällä sitä työnnellään.

Luonnon armoilla Janus ei selviäisi, sillä se ei pysty vetämään päitään kilven sisälle suojaan vaaran uhatessa.

Pitkän iän salaisuudeksi on aiemmin kerrottu myös se, ettei otuksella ole sukupuolielämää. Kenties se kävisi sydämen päälle? Ja toisaalta, kumpi pää sitten parittelisi, jos tilanne tulisi eteen?

Kaksipäisiä eniten matelijoissa

Kaksipäisiä yksilöitä tavataan eniten juuri matelijoista kuten käärmeistä ja kilpikonnista. Se voi johtua siitä, että poikasia kehittyy kerralla valtava määrä, ja toisaalta munat voivat altistua ympäristössä erilaisille kemikaaleille.

Voi myös olla, että nisäkkäillä virheenkorjaus on tehokkaampaa ja raskaus keskeytyy helpommin, jos alkionkehityksessä tapahtuu nyrjähdyksiä.

Heinäkuussa Hollannissa eräälle harrastajalle kuoriutui kaksipäinen kilpikonna. Tämä otus on nimeltään Sorte, ja kummallakin päällä on omat jalat, yhteensä siis neljä eturaajaa.

Toivottavasti Januksella on edessään vielä monta vuotta onnellista kilpikonnan elämää!

 

Lue lisää aiheesta...