”Maailman yksinäisin leijona” palautettiin luonnolliseen elinympäristöönsä karmeiden vuosien jälkeen.
15-vuotias leijona Ruben palasi luonnolliseen elinympäristöönsä sen jälkeen, kun se oli hylätty yksityiseen eläintarhaan Armeniassa viideksi vuodeksi.
Lue myös:
- Pikkuruinen vaaleanpunainen olento haahuili pariskunnan pihalla – katso nyt, millainen hurmuri siitä kasvoi
- Munasta kuoriutui jymy-yllätys – näin sympaattiselta näyttää pieni kaksipäinen käärme
Ruben oli osa laumaa, joka asui nyt jo suljetussa eläintarhassa, mutta kun kaikki muut leijonat siirrettiin, Ruben jäi jälkeen ahtaan betonihäkin vangiksi viideksi pitkäksi vuodeksi.
Nyt Ruben on tehnyt 8 300 kilometrin matkan Etelä-Afrikkaan, missä se otti ensimmäiset askeleensa vapaudessa esi-isiensä synnyinsijoilla.
Matka järjestettiin Animals Defenders International (ADI) ja Qatar Airways Cargon toimesta.
Rubenia valmistellaan nyt ADI Wildlife Sanctuaryssa Free Staten alueella Etelä-Afrikassa.
– Leijonat ovat suurista kissaeläimistä sosiaalisimpia ja ne elävät villissä luonnossa laumoissa, sanoo ADI:n puheenjohtaja Jan Creamer.
– Kun näki Rubenin kävelevän ruohikolla ensimmäistä kertaa ja kuuli sen omien lajitovereiden äänet auringon paisteessa, se hetki liikutti meidät kaikki kyyneliin.
Aluksi Rubenin jalat horjuivat ravinnonpuutoksen ja ”elämänmittaisen liikkumattomuuden” vuoksi.
Sinnikkyys hämmästytti kaikki
Rubenin sinnikkyys on kuitenkin hämmästyttänyt kaikki eläinsuojelukeskuksessa. Se astui ulos matkustushäkistään ja seurasi herkkuhoukutinta sekä ensimmäistä saamaansa lelua – ja alkoi heti leikkiä sillä.
Ruben ei ollut kuullut muiden leijonien karjuntaa vuosiin, mutta se on alkanut saada jo omaa ääntään takaisin. Sen aamuinen kutsu kasvaa tasaista tahtia, mitä enemmän sen itseluottamus kasvaa.
– Sen koko olemus on muuttunut, sen kasvot ovat rentoutuneet, eivätkä enää lainkaan pelokkaat. Sen askelten määrätietoisuus on ispiroivaa. Jos se kompastuu tai kaatuu, se nousee ylös ja jatkaa. Ruben on kaikkea muuta kuin tavallinen.
Aluksi ADI ei löytänyt hänelle sopivaa lentoa Armeniasta, mutta Qatar Airways Cargon ’WeQare’-hyväntekeväisyysaloite astui kuvaan. He järjestivät paikalla suureman lentokoneen, jonka ruumaluukut olivat tarpeeksi suuria Rubenin kuljetushäkkiä varten.
– Eläinten, kuten Rubenin, kuljettaminen vaatii paljon logistiikkaa, mukaan lukien lentokenttälogistiikan, eläinten lastauksen ja purkamisen sekä eläinten oikean häkin ja hyvinvoinnin varmistamisen”, sanoo Qatar Airways Cargon SVP Cargo Sales & Network Planning, Elisabeth Oudkerk.
– Tällaisen kuljetuksen järjestämiseen tarvitaan paljon työtä tiimiltämme, mutta olemme ylpeitä siitä, että olemme osa tätä ja tiedämme tehneemme jotain hyvää.
Katso video Rubenista tästä.